Ukázka molekuly tuku: každá "nožička" je řetězec nějaké mastné kyseliny, spojka je alkohol glycerol. Bílé tečky jsou atomy vodíku H, černé jsou atomy uhlíku C a červené atomy kyslíku O. Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tuky |
Mastné kyseliny (FA, Fatty Acids) jsou základní složky tuků. Jsou tvořeny řetězcem uhlíků C s dalšími atomy (většinou vodík H) a skupinou -COOH (karboxylová skupina).
Každý atom uhlíku C má čtyři vazebné elektrony (čtyři ruce, kterými se chytá statních atomů). Dvojná vazba vzniká, když se pro vazbu k jinému atomu použijí dva elektrony.
Uhlíky spojené dvojnou vazbou se mohou naházet buď v pozici cis, kdy jsou navazující uhlíky na jedné straně a řetězec je ohnutý, nebo v pozici trans, kdy jsou navazující uhlíky na opačných stranách a řetězec je rovný.
Vlastnosti tuků jsou ovlivněny hlavně:
- počtem a umístěním dvojných vazeb v řetězci mastných kyselin (čím více dvojných vazeb, tím snadněji tuk oxiduje)
- délkou řetězců mastných kyselin a jejich tvarem
- Nasycené (saturované) MK (SAFA, SAturated FA): neobsahují žádnou dvojnou vazbu mezi atomy uhlíku
- nižší nasycené MK (C4, C6, C8, C10) jsou kapalné, obsažené v mléčném tuku, lehce stravitelné
- vyšší nasycené MK (C16, C18, C20) jsou při pokojové teplotě tuhé, běžné v živočišných a rostlinných tucích, hůře stravitelné - Nenasycené MK (Unsaturated FA): obsahují jednu nebo více dvojných vazeb mezi atomy uhlíku
- Zastoupeny v rostlinných tucích v širokém rozmezí, v živočišných tucích méně s výjimkou rybích olejů
- Mononenasycené MK (MUFA, MonoUnsaturated FA): jedna dvojná vazba
- Polynenasycené MK (PUFA, PolyUnsaturated FA): dvě a více dvojných vazeb
- Transmastné kyseliny (TFA, Trans FA) jsou nenasycené mastné kyseliny mající alespoň jednu vazbu v poloze trans. Vyskytují se hlavně ve ztužených tucích a ve velmi malém množství v tuku přežvýkavců.Většina přírodních nenasycených MK se vyskytuje v pozici cis.
- Esenciální mastné kyseliny jsou kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit.
Výživové údaje na olivovém oleji. |
V této oblasti existuje spousta protichůdných tvrzení, ale o tom až někdy příště...
Pro mastné kyseliny se používá zkrácený zápis Cn:m ω-a, kde n je počet uhlíků, m počet dvojných vazeb a a je první uhlík od konce řetězce s dvojnou vazbou. ω je znak písmene omega a značí počítání od konce řetězce.
Často se mluví o ω-3 (omega 3) a ω-6 (omega 6) mastných kyselinách. Jsou to nenasycené mastné kyseliny, kde je první dvojná vazba na třetím resp. šestém uhlíku od konce. Jedná se o esenciální mastné kyseliny pro člověka.
Dělení mastných kyselin (MK) dle délky řetězce:
- Krátký řetězec (SCFA, Short-Chain Fatty Acid): < 6 uhlíků
- Středně dlouhý řetězec (MCFA, Medium-Chain Fatty Acid): 6-12 uhlíků
- Dlouhý řetězec (LCFA, Long-Chain Fatty Acid - LCFA): 13-21 uhlíků
- Velmi dlouhý řetězec (VLCFA, Very-Long Chain Fatty Acid - VLCFA): > 21 uhlíků
Žádné komentáře:
Okomentovat