čtvrtek 2. června 2016

Slovníček pečiva

Je lepší jíst celozrnné výrobky, jenže proč a jak je poznat? Tmavé pečivo ani pečivo se spoustou zrní na povrchu většinou celozrnné není. Najít v obchodě celozrnné pečivo není jen tak, ale kdo hledá najde. Hledejte přímo v názvu heslo "celozrnné".
  • Celozrnné: označení lze podle zákona použít, jen když mouka obsahuje aspoň 80% celozrnné mouky. Celozrnná mouka je mouka, která obsahuje všechny složky obilného zrna, tj. otruby (oplodí a osemení), endosperm (jádro obsahující škrob a bílkoviny) a klíček. Běžná bílá mouka je jen rozemleté jádro.
  • Vícezrnné: označení lze podle zákona použít, jen když těsto obsahuje více než 5% jiných obilovin než pšenice a žito. Celozrnné ale být nemusí, klidně může být z 95% z bílé mouky.
  • Cereální: znamená jen, že výrobek je z obilovin, tedy i bílé pečivo je cereální.
  • Grahamové: grahamová mouka je celozrnná mouka, v níž je navíc mletý vnější obal zrna. V ČR ale nejde o právně závazný termín, tedy grahamové pečivo nemusí být ve skutečnosti celozrnné pečivo a taky nebývá, jinak by mělo v názvu rovnou celozrnné. 
  • Rustikální, venkovské, apod....: nemá jasně daný význam, jedná se jen o marketingové názvy pečiva s pár semínky navíc. Bývá hlavně z bílé mouky.
  • Tmavé pečivo: většinou se jedná o pečivo z bílé mouky přibarvené praženým ječmenem či žitem, karamelem, čekankou nebo jinými barvivy. 
Celozrnná mouka má mnohem vyšší obsah vlákniny, vitamínů (hlavně skupiny B, vitamíny D a E), enzymů a minerálů. Proč se tedy zdravých částí zbavuje a jí se převážně v podobě bílé mouky? Celozrnná mouka má kratší trvanlivost (klíček obsahuje oleje, které žluknou). Bílá mouka lépe kyne a pečivo je sice více nadýchané, jenže nutričně velmi chudé.



Žádné komentáře:

Okomentovat