čtvrtek 14. července 2016

Cholesterol trochu jinak

Cholesterol je užitečná steroidní látka přítomná v lidském těle. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Je potřeba pro tvorbu hormonů a vitamínu D. 

Asi jste slyšeli, že jsou dva typy cholesterolu. Jeden je hodný a jeden "zlý". "Zlý" cholesterol se jmenuje nízkodenzitní lipoprotein (LDL, low-density lipoprotein cholesterol). Předpokládalo se, že "zlý" cholesterol aterogenní, tedy podporuje usazování tuků v tepnách (vznik aterosklerózy - kornatění tepen).

Výzkumný tým složený z odborníků ze sedmi různých zemí vyhodnotil údaje shromážděné z 19 studií na celkem 68 094 starších osob a výsledky publikovali v časopise British Medical Journal (BMJ). Mezi hladinou LDL cholesterolu v krvi a příčinou úmrtí u starších lidí nenašli souvislost.


Vědci ukazují, že téměř 80 procent účastníků studie s vysokou hladinou LDL cholesterolu nezemřeli kvůli jejich hladině cholesterolu. Na druhou stranu, lidé s nízkými hladinami LDL cholesterolu měli překvapivě nejvyšší míru úmrtí souvisejících s kardiovaskulárním onemocněním. Podle předpokladu by totiž vysoká hladina LDL cholesterolu  měla být spojena se zvýšenou úmrtností z důvodu kardiovarskulárních onemocnění a s úmrtnostní obecně.

Ti, kteří zpochybnili význam LDL cholesterolu říkají, že jsme doposud věci špatně vyhodnocovali. Cholesterol nemusí být přímým ukazatelem srdečních onemocnění. Místo toho by pro monitorování zdraví srdce bylo lepší sledovat hodnotu triglyceridů (hlavní složky rostlinných olejů a živočišných tuků).

Dr. Robert Lustig, mezinárodně uznávaný pediatrický endokrinolog (diagnóza a léčba hormonálních poruch), který strávil uplynulých šestnáct let léčením dětské obezity a studiem účinků cukru na centrální nervovou soustavu, metabolismus i onemocnění (napsal mimo jiné knihu Cukr - náš zabiják), je jedním z těchto lidí. I když nebyl zapojený ve zmíněném výzkumu, považuje ho za důkaz toho, že na hladině LDL cholesterolu nezáleží. A rozhodně není první osoba, která to tvrdí.

60. letech minulého stolení probíhala bitva o tom, co způsobuje srdeční nemoci. Byly dva tábory. Jeden tvrdil, že cukr je viník a druhý podezříval tuk ve stravě, konkrétně nasycený tuk byl ten zlý. John Yudkin, britský fyziolog a odborník na výživu, navrhl jako viníka cukr. Ancel Keys, americký vědec, tvrdil, že problém je v tuku ve stravě.

Nakonec byl za nepřítele číslo jedna označen tuk a začala éra nízkotučných výrobků, snížení tuku bylo navíc často kompenzováno přidáním cukru. Podle doktora Lustiga to vedlo k rozšíření obezity a pandemii metabolického syndromu, kterou zažíváme.

Proč se tak stalo?

Bohužel, Yudkin neměl tolik důkazů, kolik máme teď. Zatímco tuk ve stravě zvyšuje hladinu LDL cholesterolu, existují dva různé druhy. Jeden, známý jako velký plovoucí LDL cholesterol, nesouvisí s onemocněním srdce, zatímco malý hustý LDL cholesterol je ta "skutečně aterogenní částice". Sacharidy, ne tuky, zvyšují hladinu malého hustého LDL cholesterolu v krvi. Dalším vedlejším produktem sacharidů, konkrétně cukru, jsou triglyceridy, které lépe předpovídají srdeční choroby, tvrdí Lustig. Triglycerid je v podstatě tuk, co játra vyrobí z cukru.

Podle: http://www.healthline.com/health-news/bad-cholesterol-may-have-bad-rap#1


Upozornění: Sacharidy obecně (včetně cukrů) patří společně s tuky a bílkovinami k základním zdrojům energie. Riziko představují dle Světové zdravotnické organizace (WHO) tzv. volné cukry, což jsou jednoduché cukry přidané do jídla výrobcem, kuchařem nebo spotřebitelem, a také cukry přirozeně se vyskytující v medu, sirupech, ovocných džusech a koncentrátech ovocných džusů - ty je potřeba omezit na minimum. Cukry vyskytující se v čerstvém ovoci a mléku společně s ostatními látkami dle WHO rizikem nejsou.



Žádné komentáře:

Okomentovat