středa 31. srpna 2016

Zdravé děti jsou sladké dost

Americká kardiologická organizace (AHA, American Heart Association) vydala vědecky podložené varování o škodlivosti cukru kvůli riziku onemocnění srdce  týkající se ne důchodců, ale dětí!!! Kalorie totiž není kalorie a cukr ve větších dávkách je pro tělo toxický a návykový. Fruktóza se metabolizuje podobně jako alkohol v játrech a způsobuje i podobné nemoci.

Kolik je dost? A kolik přidaného cukru jí vaše dítě?
Na konci článku zjistíte obsah přidaného cukru v některých potravinách...

Infografika pro rodiče od Americké kardiologické organizace
Děti do dvou let by přidaný cukr vůbec jíst neměly.
Děti 2-18 let max 25 g přidaného cukru denně.
Vědci důkladně prozkoumali, jak cukr ovlivňuje kardiovaskulární zdraví dětí ve věku 2-18 let a pro zdravé srdce dětí doporučily méně než 25 gramů přidaných cukrů denně (cca 6 lžiček). Jejich výrok rovněž říká, že děti do 2 let by neměly přijímat žádný přidaný cukr (tedy žádné piškotky, sušenky, dortíky, šťávičky, sladké ovocné jogurty, ochucená mlíčka, ale ani třeba kečup...).

"Děti si budují stravovací návyky a chuťové preference, které jim zůstanou celý život," řekl Johnson, profesor výživy a pediatrie na University of Vermont v Burlingtonu. "Čím dříve rodina začne omezovat množství konzumovaných přidaných cukrů ve stravě, tím lépe."

Přidané cukry do jídla mají nespočet jmen, jako glukózo-fruktózový sirup, dextróza, fruktóza, ovocná šťáva a další. Přidané cukry nejsou jen v bonbonech a sušenkách, mohou se ukrývat v široké škále průmyslově připravených jídel.

Od července 2018 bude Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA (FDA, Food and Drug Administration) požadovat, aby výrobci na obalu neuváděli jen celkové množství cukrů, ale také kolik cukru bylo do výrobku přidáno při výrobě. V ČR se bohužel žádné takové opatření zatím neplánuje :-(.

Doktor Robert Lustig, dětský endokrinolog (můj oblíbený autor knihy Cukr, náš zabiják - Skrytá pravda o cukru, obezitě a nemocech), tvrdí, že cukr sám o sobě - ne jen jako část kalorií, které reprezentuje ve stravě - je viníkem mnoha zdravotních problémů.

Lustig ve studii letos ukázal, že omezení přidaných cukrů zlepšilo srdeční nemoci a znaky cukrovky u skupiny obézních dětí, přestože celkový příjem kalorií byl zachován konstantní. A to během pouhých 9 dnů!!! Děti jedly stravu, kde cukr byl nahrazen škroby, ale i tak bylo vidět okamžité snížení jejich krevního tlaku, zlepšení krevního cukru a hladin cholesterolu.


"Poučení z této studie je, že kalorie není kalorie. Nikdy nebyla a nikdy nebude,"

řekl doktor Lustig, jehož studie byla jedním z podkladů pro výrok AHA. "Biochemie fruktózy, sladké molekuly v cukru, je naprosto odlišná."
Poznámka: Molekula klasického cukru je sacharóza a ta se skládá z molekuly glukózy a molekuly fruktózy. Fruktóza (tzv. ovocný cukr) je velice sladká a je nevyhnutelně metabolizována na tuk. Škrob se skládá pouze z glukózy (tzv. hroznový cukr), která není příliš sladká a kterou, na rozdíl od fruktózy, dokáže každá buňka v těle využít na tvorbu energie. Glukóza, fruktóza, sacharóza i škrob patří mezi sacharidy a jejich energie z 1g je stejná (17KJ).

A kdepak se ten přidaný cukr například schovává?

Obsah přidaného cukru v některých potravinách:
Výpočty jsou orientační pro uvedená množství porce v závorce. U mléčných výrobků je kromě přidaných cukrů přirozeně se vyskytující cukr laktóza, obsah přidaných cukrů jsem tedy přibližně odhadla. Na konci v závorce je relativní množství přidaného cukru ve výrobku
  • malá porce piškot (30g) obsahuje 10g přidaného cukru (35%)
  • balíček JOJO kyselé rybičky (80g) obsahuje 45g přidaného cukru (56%)
  • jedna Nestlé baby sušenka (7,8g) obsahuje 2g přidaných cukrů (25%)
  • lžička Granka (2,7g) obsahuje 2g přidaných cukrů (74%)
  • 250ml Granka podle návodu obsahuje 10g přidaných cukrů
  • malá tyčinka Kinder (12,5g) obsahuje 7g přidaných cukrů (53%)
  • čokoláda Milka Milkinis (87,5g) obsahuje 45g přidaných cukrů (51%)
  • malá krabička lentilek (28g) obsahuje 20g přidaných cukrů (73%)
  • Míša tvarohový (55ml) obsahuje 9g přidaných cukrů (18%)
  • Lízátko Roksy (8g) obsahuje 6g přidaných cukrů (77%)
  • Lipo malinké balení (7,5g) obsahuje 7g přidaných cukrů (96%)
  • Tatra pikao malé (30g) obsahuje 16g přidaných cukrů (53%)
  • jedna Lotus karamelová sušenka (7,8g) obsahuje 3g přidaných cukrů (38%)
  • Brumík (30g) obsahuje 9g přidaných cukrů (29%)
  • Nanuk Calippo jahoda (105g) obsahuje 18g přidaných cukrů (17%)
  • Kinder mléčný řez (28g) obsahuje 8g přidaných cukrů (30%)
  • lžíce Nuttely (15g) obsahuje 8g přidaných cukrů (53%)
A pár jídel, která většina maminek ani nepovažuje za sladkosti, některé je dokonce považují za zdravé:
  • Cappy junior jablko (250ml) obsahuje 25g volných cukrů (10%)*
  • Hollandia čokoládový jogurt (200g) obsahuje 18g přidaných cukrů (9%)
  • Matylda čokoládová (100g) obsahuje 10g přidaných cukrů (10%)
  • Kefírové mléko nízkotučné jahodové (450g) obsahuje 33g přidaných cukrů (7,3%)
  • Hello jablečný nápoj (250ml) obsahuje 25g přidaných cukrů (10%)
  • lžíce kečupu (15g) obsahuje 4g přidaných cukrů (22%)
  • sklenice 100% pomerančového džusu (250ml) obsahuje 25g volných cukrů (10%)*
  • Bobík čoko vanilka (140g) obsahuje 17g přidaných cukrů (12%)
  • Bobík milkdrink vanilka (250ml) obsahuje 13g přidaných cukrů (5%)
  • malý Pribináček (80g) obsahuje 9g přidaných cukrů (11%)
  • Lipánek (130g) obsahuje 14g přidaných cukrů (11%)
  • instantní ovesná kaše (65g) obsahuje 12g přidaných cukrů (19%)
*AHA omezuje pouze přidané cukry, ale WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje omezovat tzv. volné cukry, kam se kromě přidaných cukrů počítá i cukr z džusů, sirupů a medu. 

Ve skutečném jídle (tj. průmyslově neupraveném), tam přidaný cukr není: ovoce vcelku (pozor na džusy), zelenina, luštěniny, mléko plnotučné, bílý jogurt, ovesné vločky (ale pozor na instantní ovesné kaše), ...

Copak ale ovoce fruktózu neobsahuje? Vždyť se jí říká ovocný cukr...
Obsahuje, jenže v přírodní formě není v takové koncentraci, abychom jí dokázali sníst tolik, a je kombinována s vlákninou, která působí jako protijed.

Ono totiž nezáleží, odkud fruktóza pochází - ovoce, cukrová třtina nebo řepa - bez vlákniny (tj. volný cukr) má na tělo stejné metabolické účinky.


Připraveno podle:


9 komentářů:

  1. Děkuji za pěkný článek. Snad si to přečte co nejvíce rodičů a budou s tím něco dělat. Každý udělá chybu, ale nevědomost může mít velké následky.

    OdpovědětVymazat
  2. S radostí budu informace šířit dál :-) a těším se na další recepty a rady :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. a čím teda aspon trošku sladit,když chci doma upéct třeba zdravou buchtu?Jinak perfektní článek,díííky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja sladim bananem ponejvic nebo datl.sirupem (u toho trosku po precteni clanku vaham, zda je vzhledem k obsahu fruktozy vhodny- to at me kdyztak nekdo opravi). D era era

      Vymazat
    2. rozmačkaný banán je dobré sladidlo ;-)

      Vymazat
    3. Jen pro příklad:domácí zmrzlina - jen rozmixuju zmrazené banány a přidám jakékoliv čerstvé ovoce,co zrovna je.Banány používám ty hodně zralé a tak jsou dost sladké a netřeba už ničím doslazovat.

      Vymazat
  4. Dobrý den, prosím a jaké je doporučení o cukru pro dospělé? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Americká kardiologická organizace uvádí maximální hranici 25g pro ženy (stejnou jako pro děti) a 36g pro muže. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/Added-Sugars_UCM_305858_Article.jsp#.WoCMgKinHvg

      Vymazat