středa 3. srpna 2016

Francouzský paradox

Slyšeli jste už o "francouzském paradoxu"?

Je to fráze, která se používá pro popis zdánlivě paradoxní skutečnosti, že Francouzi mají malé riziko srdečních onemocnění, zatímco jí stravu bohatou na nasycené tuky (máslo, tučné sýry,..).

Tady je evropský paradox: neexistuje pozitivní korelace mezi příjmem nasycených tuků a úmrtím na srdeční onemocnění v různých zemích Evropy.
Osa x značí příjem z nasycených tuků, osa y je úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění na 100 000 osob.

V souvislosti s populárním minulým příspěvkem o značce Vím, co jím cituji z Výživových doporučení pro ČR (předkládá je odborný autorský kolektiv, jehož členkou je profesorka Jana Dostálová, předsedkyně Národního věděckého výboru při VCJP): 
"příjem nasycených mastných kyselin by měl být nižší než 10 % z celkového energetického příjmu"

Na obranu paní profesorky a autorského kolektivu musím konstatovat, že americká AHA (American Heart Association) doporučují ještě větší omezení na 5-6% z celkového příjmu energie.

Koukněte, kde je na ose x číslo 10, představte si vertikální čáru v tomto bodě a na příkladu teček nalevo uvidíte, co může toto doporučení udělat s vaším zdravím. 


Osa x značí příjem z nasycených tuků, osa y je mužská věkově standardizovaná úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění na 100 000 osob.
A napravo je západní Evropa :-).

Podle: http://eatlocalgrown.com/article/12361-war-on-fat-was-a-huge-mistake.html

Odkaz na vědecký článek z British Journal of Nutrition, kde je původní graf bez vyznačení zemí :
http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FBJN%2FBJN108_05%2FS0007114512000402a.pdf&code=bbf6208f6afdbf49417e3dfa463249ff


2 komentáře:

  1. Jo - na jedné straně rozvojové země s nízkou úrovní zdravotnictví vs. vyspělé země, kde se pomocí lékařských zásahů prodlužuje život lidí...
    ... a korelace je na světě :)

    A Francouzský paradox?
    Je to věc, kterou vyšetřovala i WHO. Lékaři chybně hlásili příčiny úmrtí, úmrtnost na nemoci oběhové soustavy hlásili o 20% méně častěji, než by měli.

    M L Burr. Explaining the French paradox. J R Soc Health. 1995 Aug;115(4):217-9.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7562866

    Ještě více zde:
    https://nutritionfacts.org/video/what-explains-the-french-paradox/


    Teď je tenhle článek více kompletní a objektivní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 20 % špatně? To je pro vědeckou komunitu nepřijatelné. A jak zjistili, že srdeční choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí? Možná existuje nějaké jiné onemocnění, které vyvolává kardiovaskulární choroby.

      Vymazat