pondělí 28. prosince 2015

Dokument BBC: Pravda o vitamínech

Dokument BBC Pravda o vitamínech se zabývá otázkou prospěšnosti užívání vitamínů ve formě potravinových doplňků. Potravinové doplňky mohou více škodit než pomáhat.

Vitamíny jsou látky životně důležité pro naše zdraví vyskytující se přirozeně v jídle, které si naše tělo (až na výjimky) neumí vytvořit. Někteří věří, že užívání vitamínových doplňků dokáže předcházet či dokonce léčit onemocnění srdce a rakovinu. Důkazy těchto tvrzení ovšem stále z velké části unikají. Jak se v dokumentu uvádí, některé vitamíny ve velkých dávkách mohou mít dokonce nečekané a někdy i nebezpečné důsledky. Jaká jsou vědecky prověřená fakta?


Vitamín C: Užívání velkých dávek nedokáže předejít rýmě a nachlazení (vyhozené peníze). Pokud už ale člověk nachlazený je, dokáže vitamín C zlepšit příznaky onemocnění a zkrátit dobu léčení o 20%.

Beta karoten: ve výzkumu účinků proti rakovině plic u kuřáků se nečekaně ukázalo, že výskyt rakoviny se u skupiny užívající velké dávky beta karotenu zvýšil o 18%.
Lekce: velké dávky vitamínů mohou mít nečekané škodlivé důsledky.

Vitamín A (retinol): Dlouhodobá konzumace velkého množství vitamínu A vede k ukládání vitamínu v játrech, protože se hůře vylučuje. Může vést k onemocnění, i ke smrti.
Už konzumace dvojnásobku doporučené denní dávky (DDD = 800mikrog) vede ke snížení hustoty kostí o 10% (osteoporóza) a ke zdvojnásobení rizika zlomení kostí. Doporučená denní dávka vitamínu A je běžně pokryta stravou, pravidelná konzumace vitamínových doplňků s vitamínem A tak může pomalu a tiše vést k řídnutí kostí.

Bezdůvodná pravidelná konzumace potravinových doplňků s velkým obsahem vitamínů může mít nečekané a nebezpečné důsledky. Nejlepší je zajistit dostatek vitamínů přírodní formou pestrou stravou.

Lidé se stravou bohatou na antioxidanty (vitamíny A, C, E), tj. stravou obsahující dostatek ovoce, zeleniny, obilovin a tuků, méně trpí civilizačními nemocemi a žijí delší a zdravější život.

BBC Horizon The Truth About Vitamins

1 komentář: