neděle 28. května 2017

Albert a společenská odpovědnost

Společnost Ahold (provozovatel Alberta) v rámci svých společensky odpovědných aktivit podporuje zdravé stravování dětí. V projektu Zdravá 5 probíhají výukové programy na základních a mateřských školách. Je škoda, že Albert nepodporuje zdravé stravování dětí i v obchodech... 




Společenská odpovědnost

Albert společenskou odpovědnost firem považuje za důležitou (Albert společenská odpovědnost). Odpovědná firma totiž nemyslí jen na sebe, ale bere v úvahu širší souvislosti a společenský dopad svého podnikání a snaží se ho pozitivním způsobem ovlivnit k obecnému prospěchu všech lidí naší planety jako celku.

Společnost Ahold ČR založila v roce 2009 Nadační fond Albert s posláním „Zdravý život pro společnost a pomoc těm, kteří ji potřebují“. Tento fond dlouhodobě pomáhá při podpoře lokálních komunit, hlavně v oblasti spojené se zdravou výživou. V oblasti zdraví je klíčovým projektem Zdravá 5. Jedná se o výukové programy pro základní i mateřské školy, které seznamují děti zábavnou a interaktivní formou se zásadami zdravého životního stylu včetně zdravého stravování.

Zdravotní rizika u dětí

Jedno z největších rizik ve stravování dětí je nadmíra přidaných cukrů. V této oblasti vydala varování na omezení konzumace volných cukrů Světová zdravotnická organizace hlavně kvůli zubním kazům a obezitě. Nedávno vydala varování Americká kardiologická organizace (AHA) o omezení konzumace přidaných cukrů u dětí na méně než 25g denně (děti do dvou let 0g). Důvodem bylo hromadění důkazů o tom, že ateroskleróza (kornatění tepen) začíná už v dětství (AHA odborné podklady). O tomto doporučení a o tom, kde se přidaný cukr například ukrývá, jsem psala v článku Zdravé děti jsou sladké dost.

Albert v praxi

Skutečně společensky odpovědná firma by se kromě založení nadačního fondu měla zabývat celým společenským dopadem svého podnikání. Albert bohužel na svých prodejnách zdravé stravování dětí nepodporuje.

U pultu se slazenými jogurty jsou nezdravé jogurty s kuličkami a s piškoty uložené úplně dole, aby je měly všechny malé děti přímo na očích. Znáte malé dítě, které nechce chrastící věc s barevnými kuličkami?
Sladké jogurty s kuličkami nevhodné pro děti co nejníže.
 Prodavači se zlobí, když si s nimi děti chtějí hrát.
Jogurt s kuličkami je výrobek firmy Danone Kostíci barvíci. V malém kelímku jogurtu je cca 10g přidaných cukrů (po odečtení mléčného cukru laktózy), tedy 40% maximální denní dávky cukru pro děti. Kromě cukru obsahuje jogurt i sacharid maltodextrin, který se v těle chová podobně jako glukóza. Rychle zvedá hladinu cukru v krvi, která pak zase díky vyplavenému inzulinu na obranu rychle klesá. Barvivo karmín (E120, košenila) v kuličkách je získávané extrakcí z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus. Toto barvivo je pro děti nevhodné a bývá označováno za příčinu hyperaktivity u dětí (E120). Dále škroby, aromata, emulgátory, leštící a barvící látky... toto by mělo být jídlo vhodné pro děti?
Složení Kostíci barvíci ze stránek www.kostici.cz.

Pro děti je nejlepší normálně tučný bílý neslazený jogurt třeba s ovocem a případně (dle věku) s oříšky a strouhanou vysokokakaovou čokoládou. Jenže bílých jogurtů je v regále dost málo a jsou bez obrázků. Je tedy naprosto jasné, co průměrné děti jedí. Reklama a poptávka totiž určuje nabídku. Je nereálné, aby Albert na poptávku nereagoval a tyto výrobky neprodával, může ale děti a rodiče upozorňovat na zdravější volby a nezdravé potraviny s obrázky a kuličkami dávat mimo oči a dosah malých dětí.

Albert šmoulí pro děti

Albert svoji značku spojuje s postavičkami šmoulů - dětem rozdával plyšáky šmoulů, gumové figurky šmoulů a také šmouly používá na výrobky své privátní značky. U gumových postaviček šmoulů děti našly i gumovou dýni nebo jablíčka. Toto je způsob, jak dětem přiblížit ovoce a zeleninu.

Bohužel Albert používá šmouly i na výrobcích ne zrovna vhodných pro děti a opět je umístil spolu s dalšími podobnými obrázkovými dolů do dosahu dětí, kde obrázky poutají jejich pozornost.
Složení šmoulí smetanový sýr: pitná voda, sýry, máslo, sušené odstředěné mléko, smetana 7%, tavící soli E331, E339, E450, E452; stabilizátory: E407, E472e; jedlá sůl, regulátor kyselosti: E330.
Obsah soli: 2%
Složení kiri z tvarohu a smetany: tvaroh 76% (z toho smetana 51%), pitná voda, máslo, mléčné bílkoviny, tavící soli: E452, E341, E331, jedlá sůl, mléčný minerální koncentrát, zahušťovadlo: karagenan.
Obsah soli: 1,5%
Reklamní předměty Albert pro děti a tavené sýry s obrázky
 v nejnižších pozicích regálu.
Látky používané v tavených sýrech (v závorce je uvedeno skóre škodlivosti 0 až 6, dle webu Zdravá potravina): E331 citronany sodné (1), E339 fosforečnany sodné (2), E450 difosforečnany (3), E452 polyfosforečnany (3),  E341 fosforečnany vápenaté (2), E407 karagenan (2), E472 Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin (1), E330 kyselina citronová (0)
               
Přísady do jídla jsou relativně nové, před pár desetiletími často vůbec neexistovaly. Sice většinu z nich považujeme za bezpečné (i v seznamu výše je skóre škodlivosti max 3), ale ve skutečnosti nevíme, jestli škodí nebo ne. Není totiž možné otestovat všechny důsledky, někdy se důsledky mohou projevit až za dlouhou dobu nebo v dalších generacích. Třeba neprobádanou oblastí je vliv potravinových přísad na střevní mikrobiom, který tvoří základ imunity. Nedávno například vyšla zpráva, že běžně a skoro všude používané emulgátory (látky vylepšující strukturu pečiva, čokolád, zmrzlin, margarínů, masných výrobků a dalších potravin) mění střevní bakterie a mohou tak ovlivnit zdraví (článek v Nature).

Myší studie naznačuje, že emulgátory mění střevní bakterie, což vede ke kolitidě zánětlivých onemocnění střev.

Zvlášť u dětí je tedy dobré se zbytečným přísadám vyhýbat a používat co nejvíce základních surovin. Ani nadbytek soli není pro děti dobrý. Tavené sýry plné umělých přísad pro děti (ani pro dospělé) nejsou vhodné. Existuje spousta jiných výrobků bez přísad, například Lučina (ta obyčejná, ne ta určená pro děti) se složením mléko, smetana, sůl, mléčné kultury a obsahem soli 0,55% (3-4 krát méně soli než tavené sýry uvedené výše).

A u pokladny je to stejné jako v jiných obchodech - sladkosti, sladkosti a sladkosti...


Prostor u pokladny, kde rodiče s dětmi stojí ve frontě.
Založit nadační fond a podporovat zdravé stravování dětí je super myšlenka. Ještě lepší by ale bylo, kdyby Albert společensky odpovědně myslel i na prodejně a skutečně podporoval zdravé stravování dětí v každodenní činnosti.

Příští článek bude o tom, jak odborníci ve Zdravé 5 učí děti školního věku jíst nezdravé pečivo z bílé mouky. 


Žádné komentáře:

Okomentovat